През нощта израелските войски навлязоха в някои части на град Рафах в южната част на ивицата Газа. След това говорителят на „Хамас“ Осама Хамдан заяви, че под военен натиск те не са готови да правят повече отстъпки в преговорите за прекратяване на огъня.

Преди това „Хамас“ обяви съгласието си с предложението за преговори за прекратяване на огъня във войната в Газа.

Какви са бъдещите сценарии за ивицата Газа в тази напрегната ситуация? Експертът по Близкия изток Даниел Герлах анализира ситуацията на живо по ZDFheute.

Според Герлах настоящата израелска операция в Рафах е "част от преговорите" и опит за оказване на допълнителен натиск върху „Хамас“. От друга страна, нападението на Израел може да доведе и до това, че "надеждите за по-нататъшни преговори за освобождаване на заложниците" да бъдат попарени, казва близкоизточният експерт.

Каква е ролята на арабските държави във войната в Газа?

Герлах обяснява, че Йордания доставя помощ за Газа и че Обединените арабски емирства също са "доста ангажирани". Катар също подкрепя "палестинците в Газа" финансово и действа като "преговарящ".

Според Герлах Египет не желае "още едно масово изселване на палестинци извън територията им" и затова Египет "не се доверява на израелската страна". В същото време огромният съсед на Израел напоследък "упражнява масиран натиск върху „Хамас".

„Хамас“ наистина се намира в абсолютно затруднено положение. Изглежда, че групировката е разграбила и последните парични резерви в Газа.

Египет знае как действа и какво планира "Хамас" и поради това е в състояние да оказва натиск, казва Герлах. Обсъжда се дори дали „Хамас“ би била готова да "предаде оръжия" или дали "ръководството на „Хамас“ или част от силите на „Хамас“ биха могли да бъдат изпратени в изгнание в Алжир". Защото „водата вече стига до шията на „Хамас“ и е време да търсят път за отстъпление“, смята Герлах.

Арабски сили в ивицата Газа?

Според Герлах "арабските държави, в които Саудитска Арабия вижда себе си като водеща сила", биха се съгласили на решение на конфликта само с "перспектива за палестинска държава". САЩ също призовават за това, но Израел "ясно е заявил", че е против палестинска държава, казва Герлах.

Един от сценариите е арабска сила да "поеме временно властта" в ивицата Газа, казва Герлах, като се позовава на държави, които имат "дипломатически отношения" с Израел или са участвали "конструктивно" в процеса.

Според Герлах тези държави биха могли, под ръководството на временен арабски "военен губернатор", да помогнат за създаването на палестинска гражданска администрация, съставена от населението и разполагаща със собствен бюджет и административни компетенции.