Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е заловила руски агенти на ФСБ, подготвящи покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски и други високопоставени правителствени служители.

"Следователи от контраразузнаването и СБУ осуетиха плановете на ФСБ да елиминира президента на Украйна и други представители на висшето военно и политическо ръководство", обявиха от СБУ в "Телеграм".

Задържани са и двама украински полковници от охранителната служба Управление за държавна сигурност на Украйна (УДО), която е подчинена на президента.

Една от задачите на агентите е била да вербуват потенциалния убиец на Зеленски, като фокусирали усилията си върху военните.

Освен Зеленски групата е планирала да ликвидира и ръководителя на СБУ Василий Малюк, началника на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов и други високопоставени служители. Покушението срещу Буданов по план е трябвало да се извърши преди Великден.

"Планът на врага беше следният: първо, вербуваният агент трябваше да наблюдава движението на лицето и да предаде информация на врага. После планирали по координати да атакуват с дронове мястото".

Полковник от УГО лично се погрижил в Киев да бъдат доставени дронове, гранатомети и противопехотни мини. СБУ забелязала както пътуванията на полковника за закупуване на оръжията в друг регион на Украйна, така и разговори между потенциалния извършител на терористичната атака и "куратор" от ФСБ. СБУ поетапно документирала престъпните действия на подсъдимите и ги задържала.

"Ограничен брой хора знаеха за нашата спецоперация и аз лично я контролирах. Терористичният атентат, който трябва да бъде подарък на пути (предполагаемо визира руския президент Владимир Путин - бел. ред.) за инаугурацията му, се провали. Не забравяйте – врагът е силен и опитен, той не може да бъде подценяван и ние ще продължим да работим активно, за да получи всеки предател заслужена присъда", обяви ръководителят на СБУ Василий Малюк, цитиран от "Униан".

Като главни действащи лица на ФСБ са посочени три лица: Максим Мишустин, Дмитрий Перлин и Алексей Корньов.

През януари 2022 г. Перлин започва да вербува "къртици", преди началото на руската инвазия. Помага му Корньов.

"И така, преди началото на пълномащабна война, Корньов проведе серия от тайни срещи с полковник от УГО на територията на съседни европейски държави. Средствата за агентите обикновено се прехвърляха в чужбина", посочва СБУ.

Извършени са претърсвания на извършителите, при които са открити и иззети съответните оръжия, както и други доказателства за престъпна дейност. В момента срещу извършителите са повдигнати две обвинения - държавна измяна при военно положение и подготовка за терористичен акт.

"На заподозрените е наложена мярка за неотклонение - задържане под стража", завършва съобщението на СБУ.