Аргумент за отмяната на решението на Министерски съвет за създаване на частна болница е създалото се обществено напрежение, с което се съобразих, каза в отговор на въпро служебният премиер Димитър Главчев в Париж след срещата си с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман.

Късно снощи министърът на здравеопазването Галя Кондева внесе в Министерския съвет доклада за отмяна на решението за строежа на нова частна многопрофилна болница "Мама и аз". Минути по-късно правителството отмени решението си. Във вторник на заседанието на МС то е било взето светкавично и без никакви въпроси и реакция от премиера или някой от министрите, показва стенограмата. След вълна от негативни реакции от президент, политически партии, експертни и обществени организации, и малко след призива на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, Главчев обяви, че решението ще бъде отменено, като обяви, че чака отговорите от Кондева като прехвърли върху нея основната отговорност.

Втори ден от здравното министерство мълчат за скандала. След приемането на решението единственото обяснение оттам беше, че това не била детска, а многопрофилна болница.

"Аз се вслушах в техните аргументи, както и в обществената дискусия , която се разрази, след като приехме това постановление. Нищо не предвещаваше нещо подобно , всичко си беше абсолютно по законов ред, но наистина служебните правителства основно трябва да се занимават с организирането на честни и прозрачни избори и такива решения, които са по-далечна перспектива съм склонен да мисля, че не трябва да се предприемат от служебно правителство", каза още днес Главчев от Париж.

Пред БНТ от Здравната каса заявиха, че два пъти са давали становище за болница "Мама и аз" - тя може да бъде финансирана от касата, ако комплексната оценка на потребностите на населението покаже необходимост от разкриването ѝ.

От Агенция "Медицински надзор", чиято шефка Иванка Динева беше предлагана преди това от ГЕРБ да оглави НЗОК, отговориха, че досега са изготвили три оценки за "Мама и аз" без обаче да посочват причините тези оценки да са положителни. Точно Агенцията прави комплексната оценка.