След последните преговори в Кайро за прекратяване на огъня в ивицата Газа има надежда за пробив, съобщават световните агенции. Снощи „Хамас“ е получил предложение за 40-дневно примирие, представители на милицията са поискали два дни за размисъл.

"Убедени сме, че в предложението са взети предвид позициите и на двете страни и сме се опитали да убедим двете страни да бъдат умерени, и очакваме окончателното решение", заяви египетският външен министър Самех Шукри на Световния икономически форум в Рияд. "Има фактори, които ще засегнат и двете страни, но се надявам, че всички ще се справят и ще осъзнаят, че не може да има повече човешки жертви."

Очаква се отговорът на Хамас до два дни

Делегация на "Хамас" напусна египетската столица късно в понеделник, за да обсъди последното ревизирано предложение с ръководството си.

Направени са някои промени в условията за окончателно прекратяване на огъня в ивицата Газа, както и в искането на палестинската групировка за изтегляне на Израел от крайбрежната ивица. Отговор от „Хамас“ се очаква в рамките на два дни.

Хиляди демонстрират в Израел в подкрепа на споразумението за заложниците

Няколко хиляди души демонстрираха тази вечер в Тел Авив в подкрепа на решение, постигнато чрез преговори, за освобождаването на израелските заложници, държани от терористичната организация „Хамас“. "Рафах може да почака - те не могат" е било изписано на транспарант по време на митинга, съобщават израелските медии.

Роднини на заложници също говориха на демонстрацията и призоваха израелското правителство да постигне прекратяване на огъня и да върне заложниците. "Ние сме родители, които искат децата ни да се върнат у дома", каза баща на отвлечен войник. Ако министър-председателят Бенямин Нетаняху не върне заложниците, тяхната кръв ще е и по неговите ръце.

Байдън настоява за споразумение

Президентът на САЩ Джо Байдън също се намеси в преговорите и призова за сключване на споразумение. Байдън призова по телефона египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани да "положат всички усилия, за да осигурят освобождаването на заложниците, държани от Хамас", съобщи Белият дом. Понастоящем това е единствената пречка пред прекратяването на огъня и предоставянето на помощ за цивилното население в ивицата Газа.

Ако бъде постигнато споразумение, прието от Израел, САЩ ще се стремят да гарантират, че то ще бъде спазвано, се казва още в изявлението. Говорителката на Байдън Карин Жан-Пиер по-рано призова „Хамас“ да се съгласи с предложението за прекратяване на огъня. "През последните няколко дни се наблюдава нов напредък в преговорите и в момента тежестта наистина е върху „Хамас“. На масата има предложение и те трябва да го приемат", каза тя.

Камерън: Предложение за 40-дневно прекратяване на огъня

Според британския външен министър Дейвид Камерън в понеделник „Хамас“ е направил предложение за 40-дневно прекратяване на огъня. В замяна на освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, от израелските затвори щели да бъдат освободени "вероятно хиляди" палестинци.