Четирима загинаха и 32-ма бяха ранени при руска ракетна атака срещу образователна институция в популярен крайбрежен парк на украинското черноморско пристанище Одеса в понеделник, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът Олех Кипер обяви в "Телеграм", че един мъж е починал след инсулт (извън списъка с убитите), който по негова информация е бил предизвикан от нападението. Кипер добави, че седем от ранените са в тежко състояние, включително четиригодишно дете. Сред ранените има още едно дете и бременна жена.

Покривът на богато украсената сграда, която е частна юридическа академия, е почти разрушен след удара. 

"Чудовища. Зверове. Диваци. Измет. Не знам какво друго да кажа", заяви кметът на Одеса Хенадий Труханов във видео, публикувано в "Телеграм". "Хората отиват на разходка край морето, а те стрелят и убиват".

Студентка в академията, която се представи с малкото си име, Мария, каза, че пожарът е възникнал след прихващането на ракетата.

"Пред очите ми беше свалена ракета, случи се точно пред мен. И тогава видях това", изтъкна тя пред Ройтерс, сочейки към горящата сграда. "Точно преди това да се случи, искахме да отидем там да се разходим, слава Богу, че не го направихме".

Говорителят на украинския флот Дмитро Плетенчук обяви в "Телеграм", че ударът е бил нанесен от балистична ракета "Искандер-М" с касетъчна бойна глава. Тези ракети са по-трудни за прихващане. 

Одеса е честа мишена на руски атаки, по-специално пристанищната инфраструктура.