Три съдилища и няколко прокуратури да бъдат "извадени" от Съдебната палата и настанени в сградата на ул. „Драган Цанков“ която преди години се ползваше от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Това съобщава днес правният сайт "Лекс", позовавайки се на предложение на Съдийската колегия на ВСС.

Клуб Z напомня, че мястото, познато като сградата на Римската стена, беше изключително предпочитано от магистратите, гражданите и правистите заради локацията (до БНР и Биологическия факултет), но е в тежко ъстояние. Преди години имаше идея там да отиде Административен съд - София-град, но тя срещна бурни протести.

В Съдебната палата мястото отчайващо не стига, а така - по изчисления на предложителите - ще се освободят кабинети.

Идеята, описана днес от Лекс", е в бившата сграда на СРС да бъдат настанени Военно-апелативният съд, Военноокръжният съд, Софийският окръжен съд, Военно-апелативна прокуратура, Военноокръжна прокуратура, Софийската окръжна прокуратура и една част от Върховната прокуратура.

Военните съдилища и Софийският окръжен съд в момента са в Съдебната палата, където са и Върховният касационен съд, Софийският апелативен съд, Софийският градски съд и Софийската градска прокуратура (с малки изключения) и голяма част от Върховната прокуратура.

От години се говори, че Съдебната палата все повече отеснява и все по-трудно се намират помещения за магистратите и служителите. След като магистрати от закритите специализирани съдилища и прокуратури бяха преназначени основно в САС, СГС и СГП, положението допълнително се усложни, което наложи тяхното оставане в сградата на ул. „Черковна“, въпреки желанието на повечето да бъдат заедно с колегите си.

По повод битовите затруднения през юни м.г. ВСС изслуша председателите на съдилища и представители на прокуратурата, обитаващи Съдебната палата. Нито един от тях не пожела да се премести другаде.

Военните прокурори пък се намират в сграда на ул. „Позитано“.

Преди няколко месеца и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов - който видимо им е "вдигнал мерника", предложи те да отидат в зданието на бившите спецсъдилища и спецпрокуратура на ул. „Черковна“. А намиращите се там обвинители, станали част от СГП, да се преместят на ул. „Позитано“.

При новото разпределение и преместването на ВоАС, ВоОС и СОС, в Съдебната палата ще се освободят 46 кабинета и ще се намали натовареността на съдебните зали.

Друга идея е прокурорите от бившата Върховна административна прокуратура също да отидат в сградата на ул. „Драган Цанков“, което означава, че ще се освободят помещения и във Върховния административен съд, който през последните години също изпитва трудности заради пренаселеност, напомня още "Лекс".