Широкоразпространеният антикоагулант варфарин има противоракови свойства, установи проучване на изследователи от Колумбийския университет, Ню Йорк, САЩ, съобщи "МедикълЕкспрес".

Изследването, проведено върху мишки и върху човешки клетки, е установило, че варфаринът пречи на туморите да се намесват в механизма на саморазрушаване на клетките, който започва, когато те засекат мутации или други отклонения от нормалното развитие.

Резултатите ни сочат, че варфаринът може да се използва и за лечение на множество злокачествени заболявания, включително и за рак на панкреаса, каза ръководителят на изследването проф. Вей Гу от Института по генетика на рака към колежа за лекари и хирурзи в Колумбийския университет.

Откритието, свързано с антикоагуланта, е неочакван резултат от изследването, концентрирано върху молекулярните процеси на регулиране на фероптозата - механизъм на клетъчна смърт, открит от други изследователи от университета. за да изследват как фероптозата се контролира на клетъчно ниво, Гу и колегите му правят генетичен скрийнинг върху клетки на меланома, за да идентифицират гени, свързани с фероптозата.  така те установяват, че генът VKORC1L1 е мощен инхибитор на фероптозата.

Варфаринът пък, който се предписва от десетилетия за разреждане на кръвта с цел предотвратяване на сърдечни и мозъчни удари и белодробна емболия, е инхибитор на VKORC1L1. Учените изследват потенциала му като противоракова терапия и установяват, че лекарството намалява активността на гена, повишава чувствителността на клетките на рака на панкреаса към фероптозата и силно потиска растежа на клетките на рак на панкреаса при мишки, информира БТА.